Make your own free website on Tripod.com

ARKIB ZABIDI

Tuduh tidak peka isu kebebasan akhbar, Zam hina wartawan Melayu

KUALA LUMPUR: Kenyataan Setiausaha Parlimen Kementerian Penerangan, Zainuddin Maidin (Zam) berhubung tindakan 581 orang wartawan tempatan menghantar memorandum pada 1999, kepada Kementerian Dalam Negeri meminta Akta Mesin Cetak dan Penerbitan dihapuskan adalah tidak tepat.

Pelaburan pasaran saham,KWSP mesti telus

Oleh Wartawan Kami

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mesti bertanggungjawab kepada 9.7 juta orang pencarumnya dengan mengamalkan polisi baru yang lebih terbuka, terutama dalam hal berkaitan pelaburannya dalam pasaran saham, kata pemimpin DAP Lim Kit Siang.

Hasrat membersih SJKC Damansara dihalang

KUALA LUMPUR: Kira-kira 30 orang dengan penyapu serta alat pengaut sampah akhirnya mengambil keputusan membersihkan kiri dan kanan jalan setelah hasrat mereka untuk membersihkan kawasan SJK (C) Damansara yang kontoversi itu dihalang oleh anggota polis yang mengawal sekolah itu.

SASTERA

Teori Islam hanya utopia ?

Oleh Razali Endun

 

Pencarian  Teori Sastera Islam  dibicarakan semenjak tiga dekad  lalu. Cetusan ini disuarakan  Sasterawan Negara,  Shahnon Ahmad (Dewan Bahasa, Julai 1977) dengan konsep sastera Islamnya, “Sastera kerana Allah dan berhikmah untuk manusia.”

 

Haramkan hijau, RTM buat kerja bodoh! 

Apakah warna hijau benar-benar mengancam kedamaian dan keharmonian rakyat Malaysia lalu RTM merasakan warna itu perlu diharamkan daripada apa saja rancangan siarannya?

 

MENU UTAMA